Är du vuxen på riktigt?

Det finns många tester där du själv får veta om du är vuxen på riktigt, eller fortfarande en ansvarslös tonåring. Hur många poäng kan du bocka av?

familj vuxenHur vet du att du är vuxen – på riktigt? Bland annat kan det ha att göra med att du betalar alla dina räkningar i tid (även amorteringar), pensionssparar och har tecknat en livförsäkring. Att lämna in och reparera din telefon, som att laga iPhone i Stockholm, i stället för att köpa en ny – är en annan stor vuxenpoäng att plocka hem.

Vuxenpoäng – hur många bockar du av?

Fler vuxenpoäng går det att läsa om i både Elle och Expressen. Några av dessa är följande:

 1. Du har en tillsvidareanställning
 2. Du betalar för dina egna semesterresor
 3. Du har körkort – och får ett extrapoäng om du har bilförsäkring
 4. Du tvättar din egen tvätt
 5. Du har haft i en relation som varat längre än ett halvår
 6. Du äger ett kreditkort
 7. Du har en vettig e-postadress
 8. Du har ett uppdaterat CV
 9. Du har åkt på parsemester
 10. Du betalar av dina studielån
 11. Du kommer ihåg dina föräldrars och syskons födelsedagar
 12. Du har en universitetsexamen
 13. Du bäddar sängen varje morgon
 14. Du kan byta glödlampa
 15. Du åker på cityweekends i Europa

Källa: Elle.se

Blivit blomfantast och har egen kaffemugg

En annan tydlig indikator på att du är vuxen är att du har din egen kaffemugg på jobbet. Till exempel med ditt favoritlag i fotboll, din katt eller något annat på som representerar dig som person. Eller att du faktiskt klarar av att hålla en krukväxt vid liv och kanske till och med sätter blommornas behov i första hand, och dina egna i andra? Det är en stor vuxenpoäng när du börjar bry dig mer om dina blommor än om ditt sociala liv, kanske till och med en indikator på att du beter dig lite som en pensionär? Hur som helst är det vuxet.

I magasinet Baam går det vidare att läsa att många känner sig vuxna först vid 29 års ålder, 11 år efter att de blivit lagligt myndiga. Kanske för att livet brukar ordna upp sig lite då, med fast jobb, bostad och barn.