Att tänka på vid flytt

Ett utav de första stegen man tar som vuxen är att flytta ifrån sina föräldrar. Att flytta har blivit svårare för unga vuxna, i och med den bostadsbrist som råder. Men för de som verkligen lyckats skaffa en bostad finns en rad olika saker att tänka på när man flyttar.

1606573-moving-house-happy-woman-unpacking-box

Bostadsbristen växer

I en artikel på Dagens Nyheter kan man läsa att nästan 300 000 ungdomar mellan 20 och 27 år saknar bostad. Bostadsbristen leder till att många unga tvingas bo kvar hemma. Av landets 290 kommuner, har 158 brist på bostäder för unga. Detta är en ökning med 36 procent om man jämför med tio år sedan. I Stockholms län är problemet värst, där alla kommuner förutom en har brist på bostäder för unga. Som om det inte vore nog så är andelen unga vuxna som har egen bostad, den lägsta någonsin.

Tips vid flytt

Är man däremot en av de lyckliga få som ska flytta, finns det mycket att tänka på. Bland annat behöver man ofta mycket nya möbler. För att hitta bra inredning kan man surfa runt på nätet. När det kommer till just inredningen så kan man försöka ta med sig en del saker från sitt rum hemma hos föräldrarna, för att sedan komplettera med andra nödvändigheter. På så sätt blir det inte lika dyrt. Några andra saker som bör göras vid flytt, ger man tips på i Sala Allehanda.

  • Något som måste göras innan flytten är att teckna ett avtal med en elleverantör. Elen ingår oftast inte i hyran. Det kan vara lönsamt att kolla upp olika leverantörer eftersom att de erbjuder el för olika priser.
  • Man bör även teckna en hemförsäkring. Här kan man också kolla upp olika försäkringsbolag för att hitta bästa pris.
  • En adressändring ska göras innan eller precis när man flyttat. Annars kommer posten inte till den nya adressen och folkbokföringen blir fel. På Adressändrings hemsida kan man registrera sin adressändring.
  • När man väl har flyttat in behöver man till exempel betala tv-licens om man har tv eller dator. Det gör man enklast på Radiotjänsts hemsida.
  • För att få ett säkert hem bör man som en av de första sakerna man gör, även investera i en brandvarnare.