Billigare att köpa bostad just nu

På bara ett år har priserna på bostadsrätter sjunkit med 9% i Stockholm. Bittert för den som köpte dyrt och vill säga – risken är stor att man har gjort en förlustaffär. Men för unga människor är det perfekt läge att gå från hyresrätt till bostadsrätt.

För den som tvekade inför att köpa bostadsrätt i Stockholm kommer goda nyheter. Det är nämligen köparens marknad just nu, och bopriserna sjunker stadigt men säkert i Stockholm. Är det någon gång du ska köpa bostadsrätt i Stockholm så är det nu! På våren brukar marknaden stå hett upp över öronen i Stockholm, och även om maj har varit en ovanligt varm månad i år verkar det vara betydligt svalare på bostadsmarknaden.

Tid att fynda en bostadsrätt

De flesta analyser pekar på att den inledande boven är amorteringskravet. Det som sägs ha fått bostadspriserna att stiga så kraftigt beror på de låga räntorna – det är billigt att ta lån och fler är därför beredda att betala mer pengar. Amorteringskravet har bromsat den effekten. Nu är det nämligen lag på att börja betala av lånet som du tagit på din bostad. Den tiden när folk gjorde guldaffärer på bostadsrätter i Stockholm verkar ha lagt sig, även om det finns anledning att tro att marknaden anpassar sig och kommer ikapp igen.

Faktorer som påverkar bopriserna generellt:

  • Årstid
  • Konjunktur
  • Global ekonomi
  • Reporäntan
  • Amortering

Även om många börjar bli desperata och är oroliga att de gjort en dålig affär finns det många som hurrar. För de som gynnas av situationen är förstagångsköparna, de som ändå måste komma in på bostadsmarknaden. När budgivningen väl har startat kommer de förmodligen inte erfara samma offensiva budgivning som har präglat bostadspriserna de senaste åren. Bevakar man lägenhetsförsäljningar upptäcker man snart att det inte längre är lika många som budar. Den smarta förstagångsköparen kan på allvar göra bra affärer, och förhoppningsvis råder säljarens marknad igen lagom till de vill flytta vidare?