Budget

1607113-piggy-bank2010 rapporterade DN att var femte student är fattig i Sverige, och ekonomin för dem som precis tar första klivet inte mot vuxenvärlden är nog inte heller den bästa – därför är det viktigt att fort skapa en hållbar budget att leva efter!

När det kommer till att skapa en budget är det många som har missuppfattningen att det hela handlar om att sätta ekonomiska gränser för sig själv och därigenom leva efter existensminimum. Detta är dock inte fallet utan det handlar snarare om att sluta spendera pengar en inte har i dagsläget, vilket för en nyexaminerad är ytterst viktigt. Och om man dessutom har dyra studielån att betala tillbaka är en bra budget nästintill ovärderlig.

Hur sätter en upp en hållbar budget?

  1. Ställ dina finanser mot varandra – jämför fasta inkomster och utgifter för att tydligt kunna se vilka utgifter som kan strykas från dina räkningar, så som sporadisk shopping, ovanligt höga mobilräkningar och andra onödiga spenderingar. Ett tips är att göra som SvD.se tipsar om och det är att skaffa sig en app som hjälper en att hålla koll på sina finanser.
  2. Balansera din ekonomi – ibland får man inte finanserna att gå ihop och då kan det bästa alternativet vara att ta ett lån, men när man precis avslutat sina studier och förmodligen arbetar på timlön kan det vara svårt att få ett lånelöfte. Så ett smart tips är att inte vända sig till bankerna när det handlar om mindre lånesummor utan istället se över exempelvis cashbar.se, eller någon annan alternativ lånegivare, där det är bättre villkor och större chans att bli beviljad lånet. Dock ska man vara medveten om att denna typ av lån inte ges till studenter, utan ett vanligt krav är att man både har fast inkomst och varit anställd en viss tid.
  3. Omvärdera dina finansiella vanor – mångas ekonomi påverkas mycket av ens livsstil, så som genom hämtmat, krog- eller barrundor, cigaretter och annat om man egentligen inte behöver köpa eller spendera sina pengar på. Exempelvis tipsade man i Sydsvenskan om hur just studenter kan spara in, men det är ingenting som säger att dessa tips inte skulle funka bara för att man har ett fast jobb, smarta ekonomiska tips är helt enkelt smarta ekonomiska tips.