Dyrt med studentfirande

I sommar tar alla landet studenter sina första steg ut mot vuxenvärlden och allt startar med studentmottagningen hemma i trädgården efter utspringet från gymnasieskolorna – och hela firandet av studenten han bli en dyr historia om man inte håller sig inom en rimlig budget.

????????????????????????????????????????Att ordna en studentmottagning behöver inte vara en dyr affärs som många tycks tro, egentligen går det att komma undan väldigt billigt då allt man behöver göra är att servera lite plockmat och smälla upp ett partytält från kikiriki.se i trädgården och så är det klart. Dessutom går det att spara in på flera andra kostnader också. Till exempel skriver tidningen Privata affärer om hur man faktiskt kan välja enklare studentkläder att ha på sig, låna balkläder för skolbalen och själv laga maten som man serverar på mottagningen. För visst att studenten är ett minne för livet – men bara för det behöver det inte bli ett dyrt minne!

Studentfirande kan bli dyrt

Det är lätt hänt att man överskrider sin budget när det vankas studentfirande och enligt tidningen Helsingborgs Dagblad omsätter varje studentexamen i genomsnitt 17 000 kronor vilket innebär att man spenderar omkring 1,9 miljarder kronor per år – och det är ingen liten nota det. På Svensk handel menar man att anledningen till att det spenderas så mycket pengar är för att studenten i sig är ett minne för livet vilket många är villiga att betala. Bara studentmössan idag kan kosta uppåt 2 000 kronor om man väljer en i en lite mer exklusiv modell, men om man väljer en budgetmössa får man ändå räkna med att lägga någonstans mellan 370 till 450 kronor (Källa).  Ett smart knep för att hålla kostnaderna nere är att inte köpa den dyraste mössan, utan istället piffa upp den billigare varianten – bara för att företagen säger att en mössa måste vara fylld av specifika detaljer behöver det inte vara så!