Flytta smart och effektivt

Att flytta hemifrån är ett stort steg för alla människor. Det är ett kliv ut i vuxenvärlden och kan upplevas med mycket blandade känslor. Samtidigt som det är roligt och spännande kan det också upplevas som lite nervöst och överväldigande.

Här får du en guide över vad du bör tänka på vid flytten. Det finns mycket du kan göra själv men det är också smart att använda en flyttfirma för de tyngre jobben. Du kan Klicka här för att läsa mer ingående om de många tjänster och fördelar som en bra flytthjälp innebär, till exempel städ, magasinering och pianoflytt.

Inför flytten

Planering är A och O för det mesta här i livet och din flytt kommer bli så mycket enklare om du har en bra strategi för att undvika kaos. Innan du flyttar är det därför klokt att sätta dig ner med papper och penna och se över följande saker:

  • Storlek på den nya bostaden. Gör en enkel ritning med måtten tydligt angivna.
  • Budget. Hur mycket kan du lägga på inredningen?
  • Packningsprioritering. Vilka föremål kommer du behöva med en gång och vilka kan vänta?
  • Abonnemang. Tjänster som Wifi, el och streaming kan ta lite tid att få installerade och därför kan det vara bra att ordna dem innan du flyttar så att du slipper gå utan.

Under flytten

När allt är packat och klart är det dags för den stora dagen. En flyttfirma kan antingen göra hela jobbet åt dig eller hyra ut ett släp så du kan göra allt själv. Var dock rädd om ryggen! Erfarna flyttare har både utrustning och rätt lyftteknik för allt som ska iväg. Det sista du vill är ju att flytta in i ditt nya hem med ett rejält ryggskott och för att undvika det bör du träna lite i förväg på att hålla ryggen rak och benen böjda när kartonger ska lyftas och bäras.

Vilken ordning du tar kartongerna spelar också stor roll. Mitt i flyttstressen kan det vara lätt att glömma att den första lådan som ställs in i flyttbilen är det sista som kommer ut när den är framme. Det är också smart att göra en tydlig förteckning över vad varje låda innehåller. Gör gärna i ordning en eller ett par lådor med det mest akuta: tandborste, kaffekopp, kastrull, pyjamas, sängkläder och så vidare. Andra saker, som mattor och posters, kan vänta lite men att ha det allra nödvändigaste tillgängligt så fort du kommer fram gör allt lättare och bekvämare.

Efter flytten

När du väl är inflyttad kommer du snabbt upptäcka många för- och nackdelar med att leva på egen hand. Det kan handla om att höra nya ljud i natten eller att inse att glödlampor inte byter ut sig själva men också att du är fri att leva som du vill. Försök att inte stressa för mycket över att allt ska packas upp med en gång men se samtidigt till att göra det mysigt relativt snabbt. Känner du dig ensam kan bra musik eller en podcast hjälpa enormt, och några välplacerade lampor och växter ger genast en hemtrevlig atmosfär.