Glöm inte studielånet

Att studentlivet inte bara handlar om glamour är ett som är säkert – speciellt inte när kravbrevet från CSN dimper ner i brevlådan ett år efter avslutade eftergymnasiala studier.

bank.låna.pengarStudier på Universitet eller högskola efter avslutade gymnasiala studier hör vuxenlivet till, och likaså hör vanligtvis även studielånen som hör de eftergymnasiala studierna till. Och dessa ska man inte glömma att betala åter, men som tur är visar nya siffror från CSN att allt färre studenter hamnar efter med sina betalningar. Till Sveriges Radio säger myndigheten att man tror att detta till stor del har med den höjda påminnelseavgiften att göra som från årsskiftet är upphöjt med hela 125 procent vilket gör avgiften till att landa på 450 kronor – och man har redan börjat se resultat av höjningen.

Färre är försenade

Tack vare höjningen från 200 kronor till förseningsavgift till 450 kronor i avgift har man redan nu kunnat se en förändring i studenternas återbetalningar. I dagsläget är det omkring 525 000 påminnelser som har gått ut till studenter och detta är cirka 21 000 färre påminnelser när man jämför med förra året och detta blir en hel del pengar. Bara fram tills nu har exempelvis CSN fått in 234 miljoner kronor på försenade betalningar och det är nästan 130 miljoner kronor mer än i fjol när man jämför man samma period. Varför höjde man avgiften? Anledningen till att man höjt avgiften är på grund av att CSN faktiskt i grund och botten finansieras av den här typen av avgifter, så om du missar en betalning och CSN behöver skicka ut en påminnelse – då tjänar såväl myndigheten själva på detta precis som andra studenter kan få möjlighet att ta lån längre fram. Men den positiva utvecklingen av detta är trots allt att färre glömmer att betala och att fler elever än förr betalar av sina studieskulder i god tid – vilket du också bör komma ihåg att göra om du har en CSN-skuld hängande över dig.