Hyra eller köpa bostad?

Att få en hyresrätt i Stockholm är oerhört svårt och då står man inför dilemmat huruvida man ska hyra en bostadsrätt i andra hand eller köpa en. Andrahandshyrorna är dock väldigt höga för tillfället men det kan även bli dyrare för bostadsrättsägarna.

42737-euro-houses

Förra året ökade hyrorna för andrahandsbostäder rejält. Mellan 2013 och 2014 ökade hyrorna med 7 procent, skriver Svenska Dagbladet Näringsliv. Mest ökning skedde i Stockholm och där låg uppgången för andrahandshyrorna på 9 procent. För tillfället kostar en enrummare i Stockholm 6 800 kronor i månaden och det är 2 700 kronor dyrare än snittet för övriga landet. Varför hyrespriserna ökat så mycket tros bero på den nya uthyreslagen som trädde i kraft för ett antal år sedan. Den nya lagen gjorde att ägaren fick fritt fram att sätta andrahandshyran efter det marknadsvärde som bostaden hade. I och med att bostadsrätterna blir dyrare, får man alltså även räkna med att andrahandshyrorna även blir dyrare.

Köp en bostadsrätt

Även om det är oerhört dyrt att köpa en bostadsrätt i Stockholm för tillfället kan det alltså vara bättre att göra det, än att betala en väldigt dyr andrahandshyra. Vill man ha hjälp av ett proffs när man ska köpa sin bostad, kan man kontakta maklarhuset.se. Ifall man vill ha ytterligare info om mäklarfirman kan man besöka deras sida på Facebook.

Avgifterna kan höjas

Har man väl köpt en bostadsrätt kan man dock inte helt pusta ut. Det finns nämligen en risk att bostadsrättinnehavare kan få chockhöjda avgifter, rapporterar Dagens Nyheter. I ett nytt regelverk som Bostadsnämnden tagit fram kan bostadsrättsföreningarna behöva göra en linjär avskrivning på kostanden för byggandet av fastigheten. Detta innebär lika stora kostnader varje år och att kostnaderna kan öka kraftigt, i synnerhet för nybyggda fastigheter. Regeln kan för nybyggda hus innebära höjda avgifter med upp till 30 procent.