Lån och budget i privatekonomin

Vad finns det att tänka på kring lån och hushållsbudget. Lär dig räkna ut dina utkomster och inkomster för att se vad du har råd att göra av med i månaden.

lånInnan du tar vilket ekonomiskt beslut som helst behöver du ta ett steg tillbaka och tänka efter. Är det rimligt och hur kommer det påverka din ekonomi? Oavsett om det är ett lån du jämför med andra låneerbjudanden på Axo Finans, eller beslutet att köpa en bostad när vi går mot lågkonjunktur.

Olika typer av lån

Det finns flera olika typer av lån, som bolån, konsumtionslån, medlemslån och liknande. Mer om dessa går det att läsa om i en artikel i Hallå Konsument. Innan du tar ett lån är det jätteviktigt att läsa på om olika låneinstitut och banker samt att granska deras olika erbjudanden. Det gör att mer säkert kan välja ett lån som passar dig och din ekonomi allra bäst. Mer om lån här.

Hushållsbudget och pengar kvar

I en artikel i Expressen går det att läsa om hur du på ett enkelt och snabbt sätt gör din egen hushållsbudget. Det är en bra idé, inte minst om du känner att du behöver få fart på din ekonomi och spara mer pengar varje månad. Har du koll på dina pengar behöver du ju inte oroa dig över att de inte ska räcka, du vet vad du får och inte får lägga på olika saker. Som mat, nöjen, kläder och annat. Det gör att du kan gå på en shoppingrunda utan att få ont i magen när du sedan tittar in kontot på banken.

Räkna på utgifter och inkomster

Dela in dina utgifter i fasta utgifter och övrigt. De fasta är bostad, mat och försäkringar, lån och krediter. De övriga är de utgifter du kan klara dig utan ett tag, som resor, kläder, nöjen, alkohol. Här kan du med andra ord välja att dra ner på saker, samt unna dig något extra om du känner att du har det gott ställt.

  • Kolla vart pengarna går genom att gå in på din banks hemsida.
  • Skriv ner alla dina utgifter månad för månad.
  • Räkna ihop dina inkomster efter skatt, månad för månad.
  • Balansera din budget och försök att spara pengar från rika månader så att du slipper gå minus på de fattiga månaderna.