Lär dig städa

Vikten av att städa och att hålla rent och snyggt omkring sig är något som man lär sig när man blir äldre – framförallt när man flyttar hemifrån och måste ta tag i allt själv. Men det finns en hel del smarta knep att ta till som både gör städningen enklare och roligare!

städAtt städa är kanske inte det roligaste man kan ägna en dag åt, men det är viktigt att hålla hemmet fräscht, och det är något man lär sig när man blir vuxen och har en egen lägenhet. Men som nyutflyttad ungdom kanske man inte har råd med alla städprodukter som vanligen behövs för att hålla hemmet skinande rent, men vad som är tur då är att metoden för den billigaste städningen inte kommer av fina produkter utan hittas bland annat i skafferiet. Till exempel tipsar Aftonbladet om hur man exempelvis kan använda såväl citroner och potatis som coca-cola att för att få det rent och snyggt i badrummet, och det finns massvis med sådana knep man kan ta till. Men det kan även vara bra att veta hur man ska gå till väga för att städa som proffsen gör och det är något som Expressen tipsar om – ett tips är till exempel att plocka lite varje dag och bara storstäda ibland, för då blir storstädningen inte lika tung som när man inte plockar efter sig dagligen. En annan sak som man tipsar om är att se städningen i rutmönster och fortsätta från ruta till ruta, för då känns det heller inte lika övermäktigt att sätta igång – och ha kul samtidigt som du gör detta är viktigt. Dra igång lite musik eller en pocast och låt städningen bli ditt improviserade träningspass istället för en långtråkig ”måste”-syssla!

Att tänka på vid städningen

När du städar hemma är det viktigt att du separerar dina produkter och inte använder exempelvis samma trasa i badrummet som du gör i köket, då sprider du bara smutsen. Tänk istället på att ha olika redskap och trasor till dessa rum och att inte slarva med detta. För om man inte vill använda sig av hemmakonstruerade produkter så är faktiskt allt man behöver, enligt Smålandsposten, för att få hemmet skinande rent:

  • En bra dammsugare
  • Ett mopp-set
  • En hink
  • Ett par mikrofiberdukar och några gamla lakan att torka torrt med