Lättare att finansiera körkortet

Det ska inom en snar framtid bli möjligt för ungdomar att kunna ta körkort med hjälp av CSN-lån. Många arbetsgivare idag kräver att den anställde ska kunna köra bil, men många ungdomar har inte råd och kan ha svårt att finansiera en körkortsutbildning. Nu har Stefan Löfven lovat att detta ska bli lättare genom att kunna låna pengar av CSN.

körkortSom vi skrev om tidigare är det många som har svårt att få jobb efter studenten. En faktor kan vara att man inte har så många tidigare arbetserfarenheter, saknar körkort eller inte har tillräckligt höga betyg. Många vet inte heller vad man vill arbeta med och vissa saknar motivation. Men det finns mycket man kan förbättras för att få ut villiga ungdomar till arbetslivet och som själv ska kunna försörja sig helt på egen hand.

CSN-lån till körkort

Regeringen håller med och försöker ändra på detta. Ett av förslagen till att underlätta för ungdomar att få jobb är att de ska ha stora chanser till att skaffa körkort. Som man skriver om på Aftonbladet har stadsminister Stefan Löfven lovat att man senast 2018 ska kunna ta körkort med hjälp av finansiering av CSN-lån. Han menar att det är många unga arbetslösa som saknar körkort vilket löper större risk till att inte kunna skaffa ett jobb, detta eftersom många arbetsgivare idag kräver detta vid anställning. Samtidigt är det dyrt att betala en körkortsutbildning och Löfven tycker det har blivit mer en klassfråga om vilka som har råd att betala och inte. Förslaget menar att efter godkänt gymnasieexamen ska det vara möjligt för ungdomar att låna upp till 25 000 kronor för att kunna ta ett B-körkort.

Ytterligare löften för ungdomar

I en annan artikel på Aftonbladet skriver man om ytterligare ett löfte regeringen arbetar med. Man vill nu satsa mer på relevanta sommarkurser på universitet och högskolor för att kunna slussa ut ungdomar snabbare på arbetsmarknaden. Majoriteten av svenska studenter har en enorm vilja och skulle få bättre och snabbare arbetsmöjligheter om man även under sommaren kunde studera och utveckla kunskaper. Dessa löften ska enligt regeringen vara uppfyllda innan nästa välrörelse 2018.