Nybliven förälder?

370060-yellow-balloonFinns det någonting som verkligen är ett tecken på att man inte kan kalla sig för ungdom längre så är det dagen man får sitt första barn. Och det är verkligen något att fira! Så varför inte ställa till med dop?

”I dag heter det inte heller gudmor och gudfar utan faddrar. Kyrkan blir modern den också och det känns bekvämt och trevligt att medverka vid ett dop. Det känns välkomnande och till och med gemytlig i kyrkan idag.” läs mer genom att klicka här.

Dags att ställa till med dop? Skippa sms-kedjan och skicka vackra dopkort istället! Dels blir det hela mer formellt och chansen är att fler gäster kommer när tillställningen känns uppstyrd. Till exempel när prinsessan Estelle skulle döpas skickades inbjudningar ut i god tid med restriktioner kring gästernas klädsel. SvDs skribent skrev bland annat att den ende som hade ett enkelt klädval var prinsessan själv i sin ärvda dopdress. Och om man är sugen på att ha ett bröllop i kungligstil kan det vara en god idé att skriva någon rad om vilken typ av klädsel som gästerna förväntas ha. Till exempel räcker det med en liten rad som kort och gott säger Vårdad eller Bekväm klädsel.

Vart ska man hålla dopet?

Den traditionella platsen för ett dop är givetvis kyrkan och sedan kan man förvisso hålla ett icke-kyrkligt dop också, men det är vanligast med kyrkliga dop. Och i kyrkan finns vissa etikettregler att förhålla sig till. Exempelvis skriver Magdalena Ribbing ofta om etikett tips och hennes goda råd kan du läsa genom att klicka här. Bland annat skriver hon om bröllop, vilket går under samma genre som dop gällande klädsel, och menar att man aldrig ska bära dystra färger. Istället kan man välja klara glada nyanser då det faktisk handlar om att fira en födsel.