Okej att anlita städhjälp?

Är det okej att anlita städhjälp? Ja, säger vissa och nej tycker andra. Men visst ska man kunna unna sig ett rent hem – och det är faktiskt en hel del som gör detta, men det beror lite på vart någonstans man bor.

stadning-prylarAtt erbjuda olika städtjänster med rut-avdrag är det många företag som gör i Stockholm och ett av dessa är företaget Spodra Lux, www.spodra.se. Hos dem kan man välja en rad olika typer av städningar och man kan på så vis anpassa städningen efter sitt eget behov. Men vem är det egentligen som anlitar städbolag att utföra städningen åt den? Enligt Sveriges Radio är det faktiskt allt fler människor i Sverige som gör detta. Dock ska man veta med sig att det är olika beroende vart någonstans man bor. Något som bland annat Aftonbladet gjort är att undersöka hur skillnaden faktiskt ser ut i konkreta siffror i Stockholmsområdet och vad man kom fram till är en ganska stor skillnad. Vid Karlaplan i Stockholms innerstad är det var femte familj som har städhjälp i hemmet och ute i närförorten Fittja är det istället endast en på 300 personer som köper denna tjänst – trots att det finns flera fördelar med att skaffa regelbunden hemstädning såsom att man bara behöver betala halva priset med tanke på rut-avdraget.

Få tid och ork till annat

När det kommer till att städa så vet vi att det måste göras, annars blir hemmet nästintill obeboeligt efter en tid utan dammsugning, moppning och torkning, men att orka ta tag i städningen är en annan femma. Tänk om man kunde slippa och låta någon annan göra det? Det är något som småbarnsföräldern och skribenten Jonas Andersson beskriver känslan av i en artikel i tidningen Norran. Där skriver han om den befriande känslan att komma hem till ett städat och väldoftande hem, utan att själv behövt göra annat än att öppna plånboken och betala för kalaset. Enligt honom handlar det nämligen om att han och hans fru genom städningen köpt sig en gnutta frihet och tid till annat roligare, som att ta en extra tupplur eller tid med barnen. Så visst ska det vara okej att anlita städhjälp, och glöm inte att du alltid kan dra av för kostnaden med rut-avdraget – något både småbarnsfamiljer och unga vuxna kan göra.