Pruta vid husförsäljning

En viktig del i att vara vuxen är att ta hand om sin ekonomi och se till att man sparar på kapitalet. Ett bra tillfälle att testa på sina kunskaper är vid en bostadsförsäljning. Man kan nämligen anlita en mäklare till ett bra pris om man bara har några knep i bakfickan.

13483660-till-salu

I Svenska Dagbladet kan man läsa att priset när man anlitar en mäklare vid bostadsförsäljning kan variera väldigt mycket. Mäklarnas prissättning är nämligen fri och den kan variera från ett par tusen kronor upp till hundratusentals kronor. Det är just på grund av att de olika mäklarfirmorna väljer sina egna affärsmodeller som arvodesnivåerna varierar väldigt mycket. Hur man sätter priset för sina tjänster varierar också och vissa mäklarbyråer tar ett fast pris vid försäljning, medan andra vill ha en procentsats på försäljningspriset.

Pruta ner priset

För att inte behöva betala onödigt högt arvode när man ska sälja sin bostad med hjälp av en mäklare gäller det att tänka på en del saker. Först och främst gäller det att jämföra olika mäklare och vad de tar för pris för att sälja bostaden. Detta kan man enklast göra på sajter som Mäklarofferter där man kan knappa in var man ska sälja bostaden och få offerter från flera olika mäklare i området. Man kan också försöka pruta ner priset hos den mäklarfirma som man är intresserad av. I Metro får man tips på om hur man går till väga och några exempel på saker man kan göra för att pruta är att:

  • Sätta ett lägre bud än vad mäklaren förslår så att man har en utgångspunkt att förhandla kring.
  • Våga bryta regeln som finns om prutning i Sverige och verkligen våga pruta lite.
  • Utnyttja den konkurrens mellan mäklarfirmorna som faktiskt finns och utnyttja det faktum att de förmodligen gärna vill sälja bostaden.
  • Spela ut de olika mäklarfirmornas bud mot varandra.

Man bör även ta hänsyn till saker som hur mycket exponering bostaden får via olika mäklare och hur proffsigt mäklaren hittar spekulanter via intresseregister och ringlistor. Det är nämligen inte bara priset som spelar all roll, utan man vill ju även att mäklaren verkligen ska sälja bostaden på ett bra sätt.

Värt att sälja på egen hand? 13626204-maklarannonser

I Expressen har man skrivit en artikel om huruvida det blir mycket billigare att sälja en bostad själv eller inte. I den kommer man fram till att det faktiskt inte blir så himla mycket dyrare att anlita en mäklare i många fall. Ska man sälja bostaden på egen hand måste man fortfarande betala för att ha den på en bostadssajt, ta bilder och så vidare. Anlitar man en mäklare slipper man dessutom ta itu med pappersarbetet och massor av regler på egen hand. Fastighetsmäklarna är trots allt experter på att hålla ihop processen och göra den så smidig som möjligt. De gör även så att riskerna minskar både för köpare och säljare. Förutom detta tar de också på sig väldigt mycket av ansvaret och kan avlasta säljaren på ett väldigt bra sätt, vilket de flesta faktiskt tycker är värt pengarna.