Så klarar du höjd ränta

När man lånar pengar måste man betala tillbaka – med ränta. Hur gör du för att minimera räntan när denna väntas stiga under året?

 

Många tar lån, det är ett sätt att klara vardagen och boendet på. Det viktiga är att kunna betala tillbaka lånet med ränta, en ränta som kan stiga.

 

Om boendekostnaderna steg med 20 procent skulle fyra av tio hushåll få ekonomiska problem enligt en artikel i Dagens Industri. Det har länge varit så att låg inflation och låga räntor gjort det möjligt för många att bo relativt billigt. Under 2018 förväntas dock räntorna stiga, något som kan leda till ökade boendekostnader.

 

Klarar du stigande boendekostnader?

 

Ett genomsnittligt svar på om hushållet klarar stigande boendekostnader är ett ”ja” – med ända upp till 37 procent. Höginkomsttagare anger att de skulle klara en ökning på hela 57 procent i undersökningen, låginkomsttagare har 25 procents ökning som smärtgräns. Det är vidare så att småhusägare och bostadsrättsägare tål mer höjningar än vad hyresgäster gör. Men hela 4 av tio uppger i undersökningen gjord av SEB att de skulle få en problematisk och minst sagt ansträngd ekonomi om boendekostnaderna steg med upp till 20 procent. Ekonomer föreslår att man bör ha bättre marginaler än så och att alla bör klara 20 procent, för det är något som de facto skulle kunna ske. Det som det tipsas om för att klara en höjning är att spara regelbundet, betala av på amorteringarna samt att binda räntan på vissa av lånen för att förbättra och förstärka som ekonomiska motståndskraft. Som tur är har de minst motståndskraftiga i undersökningen, de som oftast bor i hyresrätter, sällan höga hörehöjningar. Däremot kan de som bor i småhus eller bostadsrätt få en ganska snabb och rejäl räntehöjning som verkligen påverkar ekonomin. Det gäller med andra ord att se till att man har en räntebuffert ifall det sker.