Så tvättar du kläderna

Förutom den underbara frihetskänslan i att flytta hemifrån för första gången kan det också vara lite knepigt till en början. Plötsligt har den där tryggheten försvunnit och nu ska du stå helt på egna ben. Det finns också många praktiska bestyr som du nu måste sköta helt själv, från att laga mat och diska till att betala räkningar och tvätta kläderna.

Att tvätta kläderna är inte särskilt svårt, men om du aldrig gjort det själv förut är det bra att lära dig grunderna innan du sätter i gång. Det finns bra guider med rubriker som så tvättar du dina jeans där du få tips och råd för att kunna hålla plaggen rena samtidigt som de inte krymper, förlorar sina färger eller blir slitna. Just jeans bör inte tvättas särskilt ofta eftersom de lätt förlorar formen. För att du ska bevara färgen så länge som möjligt är det bra att vända jeansen ut och in innan du börjar.

Olika sätt att tvätta på

Innan du lär dig hur du ska tvätta dina kläder bör du skaffa rätt utrustning. Beroende på hur mycket plats du har i ditt nya hem och vad du är beredd att lägga på tvättandet finns det flera olika praktiska apparater och tillbehör, till exempel:

• Tvättmaskin – finns i flera olika kapaciteter och modeller
• Torktumlare – det snabbaste sättet att torka kläderna på
• Kombinerad tvätt och tork – två i ett, perfekt för dig med lite utrymme
Självfallet kan du också tvätta för hand, men i det långa loppet brukar det bli ganska jobbigt. Är det frågan om mindre saker som strumpor eller någon t-shirt är det okej, men när det kommer till större klädesplagg och sängkläder upplevs det av många som pest och pina.

Vissa väljer medvetet att inte skaffa tvättmaskin på grund av dess el-förbrukning, men faktum är att det kan vara både mer ekonomiskt och miljövänligt eftersom det går snabbare och dessutom finns bra energisparande funktioner numera.

Lär dig läsa etiketten

Alla kläder, lakan och handdukar kommer med tvättråd som är tryckta på en liten etikett som sitter insydd någonstans på föremålet. Det första du bör tänka på är gradantalet eftersom det påverkar hur varmt vattnet ska vara. Vissa material tål inte höga temperaturer och kan krympa eller färga av sig, medan andra behöver hetta för att bli helt rena. Råden om temperatur gäller för både tvättmaskiner och torktumlare och är lika viktiga för plaggen själva som de övriga sakerna du tvättar tillsammans med dem.

Det är också A och O att separera färgerna innan du tvättar dina kläder. Vittvätt, som ofta sker på högre temperaturer, för sig och färgat för sig. Så lite som en grå socka kan få dina fina, kritvita lakan eller underkläder att se trötta och gråaktiga ut.

Skaffa bra tvättrutiner

För att tvättandet ska gå så smidigt som möjligt är det bra att skaffa en smart tvättrutin där du bland annat ser till att ha olika tvättkorgar för olika sorters tvätt och du därmed slipper stå och sortera inför varje tvättillfälle.

Du kan också skaffa hem några tvättpåsar där du lägger strumpor eller underkläder för sig så att de inte kommer ifrån varandra under tvätten. Ha gärna olika tvättmedel hemma, framför allt för vit- och färgtvätt men också specialmedel för extra tuffa fläckar.