Studentens lyckliga dagar

”Sjungom studentens lyckliga dag, låtom oss fröjdas i ungdomens vår.” Så lyder första versen i ”studentsången” skriven av Herman Sätherberg. Varje år tar tusentals ungdomar studenten runt om i Sverige. Något som för de flesta firas med pompa och ståt. Men hur gör du egentligen för att ha en så bra student som möjligt?

Se till att planera i tid

Att planera i tid är en god idé för dig som vill komma undan sista-minuten-stressen som ofta infaller sig inför större arrangemang. Skicka tidigt iväg dina inbjudningskort och märk de förslagsvis med inbjudningskort student 2017. För dig som väljer att beställa en studentmössa är även det något som måste göras i tid. Det finns flera modeller att välja mellan och det går även att brodera dem med olika färger. En studentmössa kostar i snitt 800 kronor men kan beroende på tillval komma upp i strax över 1000 kronor.  Vidare vill du planera in:

  • – Val av kläder
  • – Catering av mat, eller förbereda hemlagad mat
  • – Lokal för studentmottagning
  • – Studentskylt

Ta det lugnt med alkoholen

16229195-studentsangFör många är alkohol ett givet inslag under studenten. Men för andra är valet inte lika självklart. Katinka Paulsen kommer ta studenten i vår och är en av dem som inte väljer att dricka alkohol. Hon är personligen trött på att alla hetsar kring att en ska dricka alkohol under studenten. Under årets student miste en 19-årig pojke livet efter att han föll av sitt flak under studentfirandet. Att det var alkoholrelaterat är inte fastställt, men under de senaste tre åren har fler än 5 olyckor skett som ett resultat av firandet på studentflak. En plats där väldigt många ungdomar väljer att dricka stora mängder alkohol.

Fira med familj, släkt och vänner

Att fira med nära och kära är ett givet val för de flesta som studenten. Ofta är det något som tas för givet. Men för Hossein Rahiami var det inte lika självklart. Som ensamkommande flyktingbarn hade han ingen att fira med. Något som tyngde honom under dagen. Som tur var fick Hosseins arbetsgivare Mats Björklund nys på situationen och valde att uppvakta honom under dagen. Kanske sjöng även de två studentsången tillsammans.