Det har länge varit allmänt känt att det kan vara knepigt att som nyexaminerad få jobb efter studierna är avslutade. Den senaste nyheten om att allt fler utlandsstudenter åker tillbaka till sina hemländer efter examen är ännu ett varningstecken på att Sverige måste ta bättre hand om studenter.
De som satsar mest på ny och utvecklad kvalificerad kompetens är bemanningsföretag som arbetar med rekrytering av personal i Stockholm exempelvis. Men många andra arbetsgivare vågar de inte satsa på nyexaminerade. I de många arbetsannonser står det att det krävs mellan 3-5 års arbetserfarenhet inom ett yrke, men hur ska man då som nyutbildad inom branschen ens ha en chans? Detta väcker ilska bland många studenter som kämpat sig igenom hårda studier under flera år och har dyra studielån att betala tillbaka. Mångas dröm om att jobba på ett stort företag som Google, Ikea, HM och Volvo ser plötsligt långt borta ut.
Ta hand om studenter
I och med de senaste nyheterna om att utländska studenter i Sverige inte vill stanna kvar efter sin examen, på grund av svårigheter att få jobb är alarmerande. I Dagens Industri kan man läsa om att det förra året fanns 9410 personer från länder utanför EU och EES-området som studerade i Sverige. De valde att åka hit och betala avgift för att studera, trots att vi inte rankas som en av de bästa länderna i världen att studera i. Dessa studenter bidrar till att upprätthålla kvalitét i svensk undervisning på grund av att de ställer andra sorts krav. Det bästa för landet hade varit om de efter sin examen stannade kvar för att stärka upp svenska företag. Men i och med svårigheten att få jobb så kommer snart nog inte ens de svenska studenterna stanna längre.
”Det är bedrövligt att kompetensen inte tas tillvara när företagen skriker efter den”.
Säger Peter Larsson, samhällspolitisk chef på fackförbundet till Dagens Nyheter.