Tänk på detta vid försäljning av bostad

Är det dags att sälja din första bostad? Då är det bra att börja med en värdering för att få koll på värdet och lättare kunna budgetera dina bostadsaffärer. Mäklararvode och vinstskatt är exempel på begrepp som är bra att känna till i sammanhanget.

Vid en försäljning av bostad är det alltid mycket att tänka på för att det ska gå rätt till. Som säljare är det inte lätt att hänga med i svängarna och känna till det regelverk som gäller. Detta särskilt om det är din första bostad som ska säljas. Här är det med andra ord läge att ta hjälp av en kunnig person som kan ge vägledning och stöd.

Börja med en kostnadsfri värdering

Vettigt är dock att börja med en värdering av din bostad. Gå in på https://www.notar.se/kostnadsfri-vardering och få en gratis värdering av villan eller lägenheten, så att du har ett hum om vilket pris du kan sätta – i alla fall mellan tummen och pekfingret. Det här är en tjänst som är mycket värdefull eftersom bostadsvärdering är något av en vetenskap i sig. Genom att få reda på ungefär vad du kan förvänta dig i försäljningspris är det också enklare för dig att budgetera inför köp av annan bostad.

Att tänka på vid försäljning

En bra mäklare hjälper dig hålla koll på det juridiska och flertalet praktiska detaljer kring försäljningen, men det är bra om du är påläst inom vissa andra områden för att lättare hålla koll på kostnaderna. Det underlättar mycket om du vet vad som gäller kring mäklararvoden, vinstskatt och andra kostnader som kan vara aktuella i samband med försäljningen. Mäklararvodet är helt enkelt den del av kakan som mäklaren vill ha i provision, det vill säga en viss procentsats av försäljningssumman. Vinstskatt ska betalas till Skatteverket i det fall att du har sålt din bostad med vinst. Om så är fallet är skatten 22 % av vinsten. Möjlighet finns här att få anstånd med delar av skatten om du har köpt annan bostad.