Tvätta kläderna rätt!

Sopa, tvätta, diska, damma – allt detta behöver en vuxen göra då och då. Men för att göra det på bästa sätt kan man behöva lite hjälp. Hur man tvättar sina kläder spelar stor roll för hur länge de håller sig fina. Men hur gör man då på bästa sätt?

2987749-washing-machine

Miljövänligare tvätt

En del i att hålla sina kläder snygga och inte behöva slänga dem för att de blivit håliga och slitna, är att tvätta dem rätt. Ibland kan man faktiskt övertvätta sina kläder och det är varken bra för kläderna eller för naturen. Ofta tvättar man kläderna för att de ska kännas fräschare och inte för att de är smutsiga. Då kan man istället prova att hänga plagget ute på vädring i friska luften eller i badrummet där det är fuktigt. För att spara på miljön bör man även tvätta vid längsta rekommenderade temperatur. Högre temperaturer än 30 och 40 grader är slöseri med energi. För att spara både tvättmedel, energi och vatten bör man alltid tvätta med full maskin. Läs mer.

Tips för bättre klädtvätt

För att vara skonsam mot dina kläder när du tvättar bör du följa dessa råd:

  • Får du en fläck på kläderna bör du istället för att gnugga på den, dutta försiktigt på fläcken med en ren vit trasa.
  • Använd inte överdrivet mycket tvättmedel. Regeln ”ju mer tvättmedel desto renare blir kläderna”, gäller inte.
  • Vad gäller svarta kläder har de en tendens att bli blekta. Därför bör man ta hand om dem lite extra för att de inte ska tappa färg. Tvätta dem ut och in och undvik att torktumla dem.
  • När man tvättar handdukar bör man undvika att använda sköljmedel. Det gör nämligen att frottén absorberar vatten sämre.
  • Man bör fylla tvättmaskinen för att tvätta miljövänligt, men man bör inte överfylla den. Då blir det svårt att få alla kläder rena och de kan dessutom lukta konstigt när de kommer ut.
  • Dra upp blixtlåsen och öppna upp skjortknapparna när du tvättar. Är blixtlåsen öppna kan de fastna i andra kläder och skapa hål. Är skjortknapparna stängda kan de trilla av i tumultet i tvättmaskinen.