Unga in på bostadsmarknaden

Att ta sig in på bostadsmarknaden är inte lätt, speciellt inte om man är ung. Men det finns alltid vägar och lösningar för att skaffa sig sitt första boende.

hus-maklare-bostad

Hela två tredjedelar av alla unga oroar sig för sitt framtida boende, skriver Svenska Dagbladet. I Stockholm är andelen som gör det ännu högre. Här är hela 75 procent av de tillfrågade i en undersökning oroliga över sitt boende och det är framförallt personer under 25 år som svarar att de oroar sig. Att man oroar sig är inte alls något konstigt med tanke på att det är svårt, speciellt för unga, att komma in på bostadsmarknaden. För att få en hyreslägenhet gäller det att man har stått i kö i flera decennier och de nya amorteringskraven och även bolånetaket gör det svårt för unga att köpa en bostad.

Inget krav på jobb

Den här situationen gör det svårt för unga att flytta hemifrån men faktum är att det alltid finns lösningar. Exempelvis är det faktiskt möjligt som ung och oanställd att få ett bolån. Vissa banker är nämligen mer generösa med lånelöfte än andra. Dessutom så är det många av storbankerna som faktiskt inte säger direkt nej till den som inte har någon fast lön, skriver Dagens Nyheter. Många banker ser till hela kundens situation och det är för det mesta inget krav att ha fast jobb, även om det underlättar. Man kan också ta ett lån tillsammans med sina föräldrar, om de har möjligheten. Att låta en förälder gå in och hjälpa till gör nästan alltid att man får lånet beviljat. De krav som de flesta banker sätter på låntagaren är:

  • Att den har en återbetalningsförmåga, även om räntan går upp på omkring 6-8 procent.
  • Att den kan amortera på lånet. Detta är dock bara något som en del banker har som krav.
  • Att den har en kontantinsats på 15 procent av bostaden.

Och om man har möjlighet att flytta till ett lite mindre eftertraktat ställe, underlättar det självklart mycket. I Veckans Affärer kan man läsa att en liten bank erbjuder gratis bolån för den som flyttar till ett ställe som heter Mårdaklev. Man vill nämligen få folk att flytta dit.